El-Mağrip, Afrika’nın hem kuzeyinde hem batısında yer alır. Bu nedenle adı El-Mağrip yani batıdır. Ne var ki ismi bile onu batılının gazabından kurtaramadı. Mağrip olmak mağlup olmaya engel değildi. 15. yüzyıldan itibaren Avrupalı saldırılarına uğrayan Fas, 1912’de resmen Fransız sömürgesi olmuştu. Daha öncesinde güzel Akdeniz ülkesinin kaderi İspanya ile Fransa’nın eline bırakıldı.
Kaderi Mağlup
Avrupa’nın ve dünyanın her zaman ilgisini çeken ülkenin kaderinde biraz da bu vardı. Güzelliği o zamanlar sömürme sebebi olan Fas sonradan, turizm incisi haline geldi. Şehirleri bile Hollywood filmlerine ününü götürecek kadar tanınır haldeydiler. Bu geri kalmışlık her zaman onları takip etti. Aynı kader doğal olarak futbollarına da yansıyacaktı. Tarihe geçen yıldızlar yetiştiremeyen Fas, kayda değer bir başarıya imza atamadı.
Beklentiler
Tarihindeki 6’ncı Dünya Kupası’na hazırlanan ülke, sadece 1986’da tur atlamayı başardı. Onlar için güncel kadroları ve seviyeleri ele alındığında bu başarıyı tekrar etmek büyük bir sevinç kaynağı olur. Elemelerde 8 maça çıkan Fas, bunların 7’sini kazandı ve hiç yenilmedi. 5 maçta kalelerinde gol dahi görmediler. Onlar için kolay geçen elemelere göre bir çok şey değişecek. Çünkü, Dünya Kupası gruplarında gerçekten zor rakipleri var.
Gerçekler
Fas, F grubunda Belçika, Hırvatistan ve Kanada gibi rakiplere karşı oynayacak. Turnuva favorisi olma durumları tartışılacak olsa da, Belçika ve Hırvatistan oyunları ve kadro gücüyle tepede yer alan takımlardan… Bu nedenle Fas için parlak bir grup performansı hayale yakın görünüyor. Yine de Mağrip için hayal etmek mümkün. Kanada’ya karşı ne yapacakları bu sorunun büyük oranda cevabı olacaktır.
Teknik Direktör
Dünya Kupası hazırlık sürecinde 3 yıl boyunca Vahid Halilhodzic’in başında olduğu Fas, deneyimli teknik direktörle karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdı. Halilhodzic daha önce Fildişi Sahili ve Japonya’yı da Dünya Kupası’na taşıdı ve yine turnuva göremeden görevine veda etti. Burada bir sorun yaşandığı tahmin edilebilir. Ancak, konumuz Fas olduğu için onlara odaklanmakta fayda var. Yeni teknik direktör ise henüz 60 gündür görevin başında olan Walid Regragui oldu. Sonuçta 2 hazırlık maçına çıkan teknik direktör, Fas için en büyük soru işaretlerinden birisi durumunda. Katar ve Fas dışında tecrübesi olmayan teknik direktör, Halilhodzic’in yolundan mı devam edecek, yoksa kendi yolunu mu çizecek; önemli olan bu.
Yıldız
Ülke, Katar’daki turnuvayla birlikte üst üste 2’nci Dünya Kupası’na hazırlanıyor. Takımın birçok yıldızı olmakla birlikte en çok göze batan isim doğal olarak Achraf Hakimi. Henüz 23 yaşındaki bek oyuncusu şimdiden dünyanın en büyük kulüplerinde, en büyük oyuncuları ile oynama alışkanlığı kazandı. Yine yaşına rağmen 51 milli maça ulaşmış olan oyuncu, büyük deneyimi ve yetenekleriyle takımının en önemli oyuncusu olacak. Yine büyük yetenek Hakim Ziyech de Fas’ın büyük umut bağlayacağı isim olacak. Chelsea döneminde aradığını bulamayan oyuncu için bu turnuva; yeni bir kendini gösterme şansı olacak.
Sürpriz
Fas’ın yıldız oyuncuları olduğu kadar hatta daha fazla sürpriz yapabilecek oyuncuları var. Kadrosunda Munir gibi beklenen patmayı bir türlü yapamayanlar olduğu gibi; Mazraoui gibi patlamaya hazır bombalar da var. Özellikle Bayern Münih’in bedelsiz bir şekilde kadrosuna kattığı Noussair Mazraoui, hem sağ bekte hem orta saha da oynayabilme becerisiyle göze çarpıyor. Şanslı genç yıldız Ajax altyapısında gördüğü eğitimle, milli takımının başarısında rol oynayabilir. Diğer taraftan Schalke 04’ün Marsilya’ya kiraladığı Amine Harit, taşıdığı potansiyel itibariyle bu turnuvanın en sürpriz isimlerinden biri olabilir.
Mağlup Kaderi Kırmak
Fas, her zamanki gibi en iyi olma potansiyeli ile en zor görevin altında ezilmek arasında kalıyor. Ülkenin Afrika temsili de, bugüne kadar kaderi iyi olmayanlar için yeni bir şans anlamına geliyor. En nihayetinde futbol böyledir. En kötü günlerde, zor hayat şartlarında bile insanlara bir sevinç kaynağı olabilir. Mağrip, şimdi mağlup olma kaderini kırmak ve Dünya Kupası’nda batılılara gücünü göstermek istiyor.
Başkent: Rabat
Nüfus: 37.340.000 (2021)
Yönetim: 1956’da Fransa ve İspanya’dan bağımsızlığını kazanan Fas, bir krallıktır. İdari 16 bölgesi olan ülke, yer yer ayaklanmalara sahne oldu.
Yaşayış: Fas, Avrupa’ya yakınlığı ve sömürge tarihi nedeniyle kıtadan pek çok iz taşır. Aynı zamanda yakınlığı sayesinde Avrupalı şirketlerin de ilgisine haiz oldu. Afrika’nın en büyük ekonomilerinden olan ülke, tarım ve turizme dayalı bir ekonomiye sahip. Nüfusu genç olan Fas’ın yerleşimi de oldukça dağınıktır.
Futbol başarıları: Fas, 6. Dünya Kupası’nı oynayacak. En büyük başarı 86’ Meksika’da gelen son 16 turuydu. Afrika Uluslar Kupası’nda 1976’da şampiyon oldular. Bunun yanı sıra bir de Arap Uluslar Kupası zaferi kazandılar.