FutbolTunus: Davud Olma Peşinde

Dünya Kupası 4 yılda bir sahibini bekleyen, en iyilerin kazanmak için birbiriyle yarıştığı bir altın küre. Yeryüzünün en iyileri bu altın küre için bütün hünerlerini sergiliyor. Turnuvanın sonunda ise en iyilerin arasından sıyrılarak kupayı kaldırmayı başaran takımın ardından akıllarda bir ay süren futbol şöleni, takımlarını sırtlayan yıldızlar, bekleneni veremeyenler ve beklentilerin çok üzerine çıkan sürpriz takımlar kalıyor. Dünya Kupası’na bu kadar sıkı sıkıya sarılmamıza sebep olan o sürprizler kimi zaman finale kadar gitmeyi başaran Hırvatistan, kimi zaman da aldığı tek bir galibiyetle unutulmazlar arasına giren Güney Kore olabiliyor.

Dünya Kupası’nda ne zaman böyle bir hikayeye tanıklık etsem Davud ve Golyat gelir aklıma. Eski Ahit’te geçen bu mitolojik hikayeye göre Golyat, 3 metrelik dev cüssesiyle savaş meydanında rakibini beklerken karşısına çocuk bedeniyle Davud gelir ve bu ana tanıklık edenler, yan yana geldiklerinde dahi gülünç duran Davud’un bu düelloyu kazanmasına ihtimal vermezler. Ama olmaz denilen olur; Golyat henüz hamle bile yapamadan Davud sapanından çıkarttığı taşı rakibinin alnına yerleştirir ve üç metrelik cüssesiyle yerde yatan bu devi alt etmek için yalnızca son darbeyi indirmesi yeter. Katar 2022’de Tunus yeni bir Davud hikayesi yazmak için sahada olacak.

Afrika elemelerinde grubunu lider tamamlayan Tunus, play-off turunda da Mali’yi geçerek Dünya Kupası biletini cebine koydu. Tarihinde altıncı kez bu sahnede boy gösteren Tunus, tarihinde bir ilki gerçekleştirmek için Fransa, Danimarka ve Avusturalyalı gruptan çıkmak için mücadele edecek.

Katıldıkları ilk Dünya Kupası olan 1978’de kazandıkları sürpriz Meksika galibiyetinin ardından yeni bir zafer için tam 40 yıl beklemek zorunda kaldılar. Ta ki 2018 Dünya Kupası’nda 2-1’lik Panama galibiyetine kadar.

Beklentiler

Yeni bir Dünya Kupası zaferi için bir 40 yıl daha beklemek istemeyen Tunus bu turnuvayı büyük bir şans olarak görüyor. Türlü tartışmalar ve protestolar eşliğinde ilk defa bir Arap ülkesinde oynanacak Dünya Kupası’nda seyirci avantajı ile turnuvaya başlayacaklar.

Zenginlikleriyle meşhur Katar’ın çalışacak iş gücü için dışarıdan gelecek göçe mecbur olduğu bilinen bir gerçek. Tunusluların da o meşhur zenginlikten payını almak için Katar’ın yolunu tutması çok uzun sürmemiş. Şu an Katar’da 55 binden fazla Tunuslunun yaşadığı tahmin ediliyor. Bir bakıma Tunuslular için Katar’ın işçi sınıfı diyebiliriz. Hatta Tunus halkı bu turnuvada takımları için öyle bir atmosfer yaratmayı hedefliyor ki geleneksel kıyafetler giyerek tek bir yerde toplanan en kalabalık Tunuslu rekoru için Guinness’e başvurmuşlar bile.

Böyle bir ortamda eski bir Fransız sömürgesi olan Tunus’un gruplarda Fransa ile karşılaşacak olması Tunus için bu turnuvanın tarihsel önemini birkaç kat daha artırıyor. Gruptaki son maçını Fransa ile oynayacak olan Tunus bu maçtan alacağı sonuç ile en az iki rakibini geride bırakarak gruptan çıkmayı hedefliyor.

Gerçekler

Kadrosunda İngiltere ve Fransa liglerinde başarı ile boy gösteren yetenekleri barındırıyor olsa da Tunus teknik direktörü Jalel Kadri’nin elinde geniş bir yetenek havuzu yok. Dünya Kupası’na gelene kadar kazandığı maçların çoğu tek gollü galibiyetler olan Tunus’un oynadığı oyunu izlemek çok da keyifli olmayacaktır.

Yer aldıkları grupta rakiplerinin Fransa, Danimarka ve Avusturalya olduğu düşünüldüğünde ise Tunus halkı üçüncü Dünya Kupası galibiyeti için 2026 yılını beklemek zorunda kalabilir. Tunus’un bu gruptan alacağı bir galibiyet ise onlar için büyük bir zafer anlamına gelecek. O galibiyetin Fransa maçında gelmesi ise tarihin en unutulmaz Davud hikayelerinden birini yazmalarını sağlayacaktır.

Yıldız

Tunus’un bu turnuvada başarı anahtarı kesinlikle Ellyes Skhiri’nin elinde olacak. Uzun yıllar Montpellier orta sahasında görev alan 27 yaşındaki oyuncu son dört yılını Bundesliga’da Köln orta sahasının ortasında geçirdi. Köln’ün iki sezondur gösterdiği başarılı performansta etkili bir rol oynayan Skhiri’nin asıl görevi orta sahada savunma görevlerini yerine getirmek. Gruptaki rakiplerin hücum gücü göz önüne alındığında onun için bu üç maç zorlu bir sınav olacak.

Geçtiğimiz yıl Tunus’ta yılın futbolcusu seçilen Skhri milli formayı ilk kez 2018 yılında sırtına geçirdi ve o günden bu yana 45 kez milli olmayı başardı. 2018 Dünya Kupası’nda üç maçın tamamında ilk on birde başladı. Tunus bu turnuvada iz bırakmak istiyorsa Skhiri’nin performansı belirleyici olacak.

Sürpriz

19 yaşındaki genç yetenek Hannibal Mejbri kısa kariyerinde tam 12 kez milli formayı giymeyi başardı. Hal böyle olunca teknik direktörü Jalel Kadri’nin ona ne kadar güvendiğini anlamak için bu sözleri ettiği basın toplantısını görmeye gerek kalmıyor.

19 yaş altı milli takımı ile yaptıkları ona çabucak Ada yolunu açtı. Şu an Birmingham’da kiralık olarak oynayan Mejbri Manchester United’da pek şans bulamasa da Championship’te Birmingham formasına iyiden iyiye ısınmaya başladı. Sezon başı genelde kenardan gelen bir oyuncuyken ilerleyen haftalarda ilk on bire yerleşti ve formayı vermeye pek de niyetli görünmüyor.

Dünya Kupası boyunca Tunus takımında gösterecekleri ile Manchester United patronu Eric ten Hag, kiralık kontratın bitmesi için gün saymaya başlayabilir.

Bunları da Okuyabilirsiniz

VSPOR DERGİSİ

Tutkunu olduğumuz bu sevdaya delicesine ilerlediğimiz bu yolda sporun kitleleri tek bir noktada birleştirdiğine inanlardanız: Zafer (Victory). Sporda başarılı olmanın bir branşta kazanılan zaferin ne demek olduğunu en iyi anlayanlar belki de spor aşkına sahip olan insanlardır. Lebron James’in, Jordan’ın, Boliç’in, Sergen Yalçın’ın ve Kobe Bryant’ın kazandığı bir karşılaşma sonunda gösterdikleri reaksiyon insanlığın zafer kazanmaya ne kadar tutkulu olduğunu göstermektedir.

Abone Ol

Victory Dergi içerikleriyle ilgili e-posta bületinimize kaydolun!

victorydergi.com 2021 © Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım & Uygulama: Aksel Gültekin