Diğer SporlarTenisAshleigh Barty: There and Back Again

Serdar Sütcü3 sene öncen/a10 dakika

Doğal güzellikleriyle, gezilmesi ve görülmesi gereken bir çok yere ev sahipliği yapan Avustralya yıllar boyunca tenis tarihine bir çok yıldız kazandırmıştır. Rod Laver, Margaret Court, Lleyton Hewitt, Samantha Stousur ve Patrick Rafter gibi unutulmaz isimlerin arasına son yıllarda gösterdiği performansla bir ismi daha ekleyebiliriz. Bu isim şu ana kadar kariyerinde üç Grand Slam tekler zaferi bulunan fakat bununla yetinmeyip koleksiyonuna bir çok yeni zafer ekleyecek potansiyele sahip kadın tenisinin son yıllardaki tartışmasız en büyük ismi Ashleigh Barty.

Kolay Olmayacak

İngiliz göçmeni bir anne ve Avustralya yerlisi bir babanın üçüncü çocukları olarak 24 Nisan 1996 yılında dünyaya gelen “Ash” henüz dört yaşındayken teniste tanıştı. Yaşıtlarına göre, muazzam el ile göz koordinasyonu ve odaklanmaya sahip olmasıyla daha sonraları uzun süre birlikte çalışacağı ve gençlik kariyerini beraber inşa edeceği Jim Joyce’un dikkatini çekti. Çoğunlukla küçük yaştaki sporcularla pek çalışmayan Jim’in dikkatinden kaçmayan bu yetenek çalışkanlığı ve kararlılığı sayesinde büyük başarılara imza atacaktı. Ama bir çok başarı hikayesindeki gibi bu başarı çok kolay gelmeyecekti.

Zor Karar

Profesyonel tenis kariyerinde başarı elde etmek, sporcunun yeteneğinden bağımsız olarak iyi bir planlama, iyi bir ekip ve her türlü olanakları içinde barındıran bir çalışma ortamına sahip olmayı gerektirir. Bunların hepsine sahip olan Ashleigh Barty, kendisine yapılan yatırımı karşılıksız bırakmadı ve gençler kariyerinde büyük başarılar elde etti. 2011 yılında Wimbledon’da tek gençler kategorisinde şampiyonluk kupasının sahibi oldu. Ve, gençler dünya 2 numarasına kadar yükseldi. Teklerde elde edilen bu başarıyı çiftlerde gösterdiği performansla ise taçlandırdı. 2013 yılında henüz 16 yaşındayken kendi ülkesinde düzenlenen Avusturalya Açık finaline kalma başarısı gösterdi. Genç yaşta elde ettiği bu başarılar sonucu oluşan baskı ve beklentiler Barty’de mutsuzluk yaratmaya başlamıştı.

Ashleigh Barty artık tenisten eskisi kadar keyif almıyordu. Profesyonel kariyerini şekillendirmek, sıralamada daha yukarıları kovalamak adına çok fazla seyahat ediyor ve ailesinden uzak kalıyordu. 17 yaşına girdiği yıl evinde sadece 27 gün geçirmişti. Ailesine ve yaşadığı yere oldukça bağlı olan Barty için bu oldukça tahribat yaratan bir durumdu. 2014 yılındaki Amerika Açık’dan sonra profesyonel tenise ara verdiğini şu sözlerle duyurdu: “Küçük yaşlardan itibaren kariyerim için turnuvadan turnuvaya seyahat ediyorum, bu benim için çok fazla ve hızlı. Hayatı normal bir genç kız olarak yaşamak istiyorum.” Barty, bu açıklamayı yaptığı sırada teklerde ilk 200’ün dışında, çiftlerde ise dünya 40 numarasıydı.

Tenisten Uzak Günler

Ashleigh Barty, profesyonel sporcu olarak elde ettiği deneyimleri paylaşmak üzere 2015 yılının başlarında Avustralya Kadın Milli Kriket Takımı’na konuk oldu. Bireysel bir spor branşı olan teniste genç yaşına rağmen hatırı sayılır bir başarı elde etmişti. Ama, bir takım sporu olan kriket ilgisini çekmiş ve cezbetmiş olacaktı ki daha önceden hiçbir rekabetçi düzeyde deneyimi olmamasına rağmen kendisini bir anda profesyonel kriketin içerisinde buldu. Sportif yetenekleri sayesinde çok yabancılık çekmeden krikete adapte olan Ash Barty, Western Suburbs Dictrict için 13 maçta oynadı. Ve, sezon sonunda takım lig şampiyonluğunu elde ettiğinde kendisi takımın en skoreri oldu.

Nerede Kalmıştık!

Spor dünyası her zaman geri dönüşlere sahne olmuştur. Bazen zorunluluktan, bazen de ihtiyaçtan dolayı profesyonel kariyerlerine mola veren bir çok popüler sporcu sayabiliriz. Kısa bir süre profesyonel tenisten uzak kalan Ashleigh Barty, artık kendini hazır hisset hissetmiş olacak ki 2016 yılının başlarında kariyer molasından dönen oyuncular listesindeki yerini aldı. Tenisten uzak kaldığı dönemlerde kaybettiği sıralamadaki yerini tekrardan kazanmak adına, daha düşük profilli turnuvalarda mücadele etti. Ama, koçu Craig Tyzzer rehberliğinde kısa süre içerisinde tekrar başarı elde etmeyi başardı. 2017 yılında Malezya’da elde ettiği ilk WTA şampiyonluğuyla özgüvenini yeniden kazanan Ash, daha büyük başarılar elde etmek için çalışmaya devam edecek gücü kendisinde bulmaya başladı. Barty, inancı, azmi ve yeteneğiyle kariyerinde üç Grand Slam tekler şampiyonluğu ve bir Grand Slam çiftler şampiyonluğunu kazanarak üç farklı zeminde Grand Slam kazanmış 5 aktif oyuncunun arasına girdi. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic ve Serena Williams gibi isimlerle anılmak, bir çok tenis efsanesinin ve tenis severin takdirini kazanmak eminim ki Barty’i fazlasıyla tatmin ediyor ve gururlandırıyordur.

2019 yılının haziran ayından bu yana kadınlar tenisinde 1 numara olan 26 yaşındaki Avustralyalı raket için hikaye nerede sonlanacak belli değil ama gösterdiği performans ve oyuna kattıklarıyla yazılacak daha çok sayfanın olduğu aşikar.

Serdar Sütcü

Tenis Milli Takım antrenörlüğü yapmış bir spor tutkunuyum.Sporun her branşından keyif alıyorum . Profesyonel spor eğitmenleriyle ,hizmet almak isteyenleri bir araya getiren mobilfit.com.tr’nin kurucusuyum .

Bunları da Okuyabilirsiniz

VSPOR DERGİSİ

Tutkunu olduğumuz bu sevdaya delicesine ilerlediğimiz bu yolda sporun kitleleri tek bir noktada birleştirdiğine inanlardanız: Zafer (Victory). Sporda başarılı olmanın bir branşta kazanılan zaferin ne demek olduğunu en iyi anlayanlar belki de spor aşkına sahip olan insanlardır. Lebron James’in, Jordan’ın, Boliç’in, Sergen Yalçın’ın ve Kobe Bryant’ın kazandığı bir karşılaşma sonunda gösterdikleri reaksiyon insanlığın zafer kazanmaya ne kadar tutkulu olduğunu göstermektedir.

Abone Ol

Victory Dergi içerikleriyle ilgili e-posta bületinimize kaydolun!

victorydergi.com 2021 © Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım & Uygulama: Aksel Gültekin