Surinam… Brezilya’nın kuzey komşularından biri ve eski adı Hollanda Guyanası olan bir ülke. Başkenti Paramaribo olan Surinam, yüz ölçümü açısından Güney Amerika’nın en küçük ülkesidir. Bu yüz ölçümü aslında Hollanda’nın yüz ölçümünden 5 kat daha büyük olmasına rağmen nüfusu Hollanda’dan daha azdır. Bağımsızlığını 25 Kasım 1975 tarihinde Hollanda sömürgesinden ayrılarak ilan etmiştir.
Futbol açısından, Surinam’ın Hollanda Milli Takımı ve Hollanda liglerindeki takımlara katkısı oldukça fazladır. Ayrıca dünya futboluna kazandırdığı önemli futbolcular da vardır. Örneğin Seedorf, Gullit, Davids, Kluivert, Rijkaard gibi yıldız futbolcular Surinam’ın dünya futboluna kazandırdığı futbolculardan bir kaçıdır. Portakallar, Surinam’ın futbol pazar zenginliğini çoktan keşfetmiş durumda.
Hollanda Milli Takımı’nın çok sayıda Surinam doğumlu oyuncuya şans vermesiyle ülke halkı Hollanda’ya karşı sempati duymaya başlamış ve hatta kendi ülkeleri yerine portakalları destekleyenler bile olmuştur. Coğrafyalarına yakın ve güçlü bir futbol temeline sahip olan Brezilya’yı takip etseler de son yıllardaki Hollanda temasları ilgiyi Hollanda Milli Takımı yönünde artırmıştır. Kendi ülkeleri dışında iki ülkeye birden destek veren ülke konumunda olmaları, onları dünyada nadir örneklerden biri yapmakta.
Surinamlı futbolcular, oyun tarzlarında Brezilya’nın Güney Amerika tarzını ve Hollanda’nın soğukkanlı oyun tarzını harmanlayarak yeni bir ruh ortaya çıkarıyor. Surinam’da futbol denilince akla rahatlıktan zevk alan, stresten uzak duran ve bir o kadar da sonuç almaya odaklanmış bir zihniyet geliyor. Estetik beceriler, Hollandalıların özgür futbol anlayışı ile birleşince seyir zevki bol olan Surinamlı futbolcular çıkıyor karşımıza. Ayrıca Surinamlı futbolcular, teknik futbol oynamayı tercih eden Hollandalılara kolayca uyum sağlamışlardır. Fakat aralarında bir fark söz konusudur; Hollandalı futbolcular, kavramlar ve çözümler üzerinden düşünür ve sonuç olarak daima ciddilerdir; Surinamlı oyuncular ise topla daha çok oynayarak zevkli futbol izletir, yani eğlence anlayışı vardır.
Hatta bazen kazanmak için değil keyif almak için oynarlar. Hollandalılar, sahada teknik ve taktik üzerine yorumlamalar yaparken Surinamlı futbolcular ise daha çok içgüdüsel şekilde oynarlar. Eğer Surinamlılar, bu eğlence ve estetik anlayışını Hollanda futbolundaki ciddiyet ve verimlilikle birleştirse ortaya ölümcül bir futbol silahı çıkar! Bunun en mükemmel örneği, George Gullit ve kendisi gibi futbolcu olan çocuğu Ruud Gullit’tir. Ruud Gullit, futbolu her anlamda bir karışım olarak ele alıyor. Oyunu keyifli ve kendi tabiriyle seksi bir şekilde oynuyor. Ama diğer Surinamlı futbolculardan bir farkla: Ölümcül Hollanda verimliliği.*
Hollanda’da muhabirlik yapan Humberto Tan durumu şöyle özetliyor: ‘’Surinamlı oyuncuların olmadığı bir Hollanda Milli Takımı zayıf, yumuşak ve garip olurdu.’’
Güney Amerika’da düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nda yer alan Hollanda Milli Takım kadrosunda 6 Surinam kökenli futbolcu bulunurken; Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’nda bu sayı 9 ve Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nda ise bu sayı 6’ydı. Görüldüğü üzere, Hollanda futbolunda Surinam rüzgârının her daim etkisi sürer.
Surinam’ın Dünya futboluna kazandırdığı bazı futbolcular:
Edgar Davids, Ruud Gullit, Rijkaard, Seedorf, Patrick Kluivert, Floyd Hasselbaink, Gerald Vanenburg, Stanley Menzo, Aron Winter, George Wijnaldum, Virgil Van Dijk, Justin Kluivert, Quincy Promes, Calvin Stengs…
Türkiye’ye gelmiş Surinam kökenli Hollandalılar ise şöyle:
Ryan Donk, Ryan Babel, Leroy George, Eljero Elia, Jeremain Lens, Nigel de Jong, Mitchell Donald, Royston Drenthe, Ulrich Van Gobbel, Marvin Zeegelaar, Diego Biseswar, Boy Waterman…
Kaynakça:
* David Winner – Harika Portakal: Hollanda Futbolunun Nevrotik Dehası – 2016