San Antonio Spurs’un tarihine damga vuran iki uzun vardır. İkisi de benzer şekilde profesyonel kariyerlerine geç başladılar. David Robinson ordudaki görevini tamamladıktan sonra, Tim Duncan ise kolejden mezun olduktan sonra San Antonio formasını giymeye başladı. İkisinin yolları ise 1997-1998 sezonunda kesişti. Aynı sezon otoriteler tarafından San Antonio Spurs kültürünün de başladığı sezon olarak kabul edilmektedir.
Başlangıç
San Antonio Spurs, 1996-1997 sezonunda David Robinson ile Doc Rivers, Monty Williams, Vernon Maxwell ve Dominique Wilkins gibi ünlü simalardan kurulu kadrosuyla sezonu es geçme kararı aldı. Çünkü, David Robinson’ın ayağının kırılmasından dolayı sezonu kapatması – sezona da sakatlığından dolayı geç başlamıştı- ve, miadı dolmuş oyunculardan kurulu kadrosuyla başarılı olamayacaklarının anlamaları bu kararı almalarındaki etmenlerdi. Böylece yeniden bir kültür oluşturarak takım kurabileceklerdi. Bu kararın arkasında ise Peter Holt ve genel menajer Gregg Popovich vardı.
Gregg Popovich, takımın hem genel menajerliğini hem de koçluk görevini üstlenerek yeniden yapılanma sürecini başlattı. Daha önce de David Robinson’ın çaylak sezonunda asistan koçluk görevi yapmış olan Popovich, bugün efsane olmasının önünü açan etmen aldığı risk ve elde edilen başarıdan ziyade bir kültür oluşturma hedefini Duncan ve Robinson’la başlatmış olmasıydı.
Çaylak Sahnede
1997-1998 sezonunda bir çaylak ve bir veteran uzun ile müthiş bir sezon geçiren Spurs, konferans yarı finalinde Utah Jazz’a elenerek sezonu tamamlamıştı. Ancak çok büyük kazanımlar elde ettiler. Tim Duncan çaylak sezonunda harikalar yaratmış ve 21.1 sayı, 11.9 ribaund, 2.7 asist ve maç başına 2.5 blok ortalamasıyla sezonu tamamlamıştı. Ve, geçirdiği olağanüstü sezon ona yılın çaylağı ödülünü kazandırmıştı. Bu sonuçların ötesinde Tim Duncan’ın inanılmaz olgun ve uyumlu karakteri, inşa edilmeye çalışılan kültürün bu oyuncunun üzerine yapılacağının da habercisi olmuştu. Yıllardır takımın esas yıldızı olan David Robinson ise aşağı yukarı aynı istatistikleri yakalamış ve aynı pozisyonda oynadıkları, artık takımın yeni yıldızı olan çaylak bir oyuncuyu olgunca kabullenip onunla beraber oynamayı sorun etmeden takımın başarısı için çaba göstermesi de ayrı bir takdir edilesi konudur. Bu da oluşturulan kültürün aslında ne kadar doğru oyuncular üzerine inşa edildiğinin kanıtıdır.
Zafer Yolu
Beraber oynadıkları 6 sezonda kendilerine verilen ikiz kuleler lakabını sonuna kadar hak eden muhteşem ikili aynı sezona iki şampiyonluk sığdırdı. ’98-99 sezonuyla Spurs ilk şampiyonluğunu kazandı ve bu şampiyonluğa Tim Duncan ve David Robinson ikilisi damga vurmuştu. 2002-2003 sezonunda ise David Robinson emeklilik kararı aldı. Aynı sezon takım inanılmaz kenetlenmiş ve kültürün devamına damgasını vuracak oyuncular olan Tony Parker ve Manu Ginobili kadronun diğer yapı taşlarını oluşturmuşlardı. Normal sezonu lider tamamlayıp, konferans Play-Off’larında sırasıyla Suns, Lakers, Mavericks’i yenip, NBA finallerinde ise Nets’i 4-2’lik skorlarla geçerek şampiyonluğa ulaştılar. Bu şampiyonlukla takım arkadaşları David Robinson’a güzel bir veda hediyesi verdiler. Üstüne finallerin en değerli oyuncusu olan Tim Duncan ise ikiz kuleler dönemine güzel bir veda yapmış oldu. Spurs tarihine damga vurdukları gibi olmazsa olmaz lezzet ikilisine dönüşen bu iki uzun, en iyi ikililer nedir sorusuna verilebilecek en güzel cevap olmuştur.